Preporuke za čitanje

01.08.2017

PREPORUKA ZA AVGUST

Džulija Donaldson: Grozon

Kada je neko svakodnevno okružen velikim brojem knjiga, teško je odabrati omiljenu. Knjiga koja je ostavila veliki utisak na mene je slikovnica Grozon. Ova zanimljiva priča o strašnom čudovištu Grozonu i pametnom mišu posebno mi se dopala zbog duhovitosti – miš u ovoj priči uspeva da prevari sve šumske životinje koje su htele da ga pojedu plašeći ih izmišljenim čudovištem Grozonom, šumskim bićem za koje se na kraju ispostavlja da baš i nije izmišljeno. 

Ovu knjigu preporučio bih svima – priča je zanimljiva, ilustracije lepe i deca će sigurno uživati u njoj. Kada bih nekom kupcu preporučio ovu knjigu, dešavalo bi se često da se on vrati i kupi je ponovo kao poklon za nekoga. Za one kojima se dopada Grozon dobra vest je da Kreativni centar ima još dve knjige o ovom junaku – Grozonovo dete i Grozon istražuje prirodu.

Bojan Nešić, magacioner u Kreativnom centru


Dodajte vaš komentar
06.07.2017

PREPORUKA ZA JUL

Danijela Fišerova: Pokvarni dom

Sada kada čitate moju preporuku knjige verovatno mislite da smo ja ili neko od mojih kolega pogrešili u pisanju njenog naziva. Da smo umesto Popravni dom greškom napisali Pokvarni dom.

Ali ne, nismo.

Upravo zato me je već sam naziv ovog dela privukao da vam od svih knjiga (a verujte, ovde kod nas ih ima izuzetno mnogo) baš nju preporučim.

Ilustracija u knjizi nema mnogo, ali se zato pisac potrudio da vam se hiljadu i jedna slika mota po glavi dok je čitate.

Veoma uzbudljiva i maštovita knjiga – kako za vašu decu, tako i za nas starije.

Knjiga koja vas uvodi u jedan nesvakidašnji dom za decu.

Zamislite učiteljicu čiji je posao da dobru decu iskvari i izvede na loš put.

Zvuči neverovatno, zar ne?

A kada vam još kažem da su joj prvi polaznici devojčica koja izgleda kao drvo, nekoliko hiperaktivnih  patuljaka, beba Babaroge (koja zna i karate) i jedan mali đavo, uveren sam da ćete u narednih nekoliko dana zaviriti u ovaj čudesni dom češke autorke i pridružiti se njihovim avanturama.

Ne bih da vam otkrivam sve detalje, ali kao što već verovatno znate, uz prave prijatelje mogu se prevazići svi problemi i rešiti svi strahovi, pa čak i oni iz POKVARNOG DOMA.

Dušan Savić, menadžer prodaje u Kreativnom centru

10.06.2017

PREPORUKA ZAPOSLENIH ZA JUN

Alan Persi: Niče za osobe pod stresom

Dosad sam se susretala s raznoraznim priručnicima o stresu, ali tek kada sam pročitala knjigu Alana Persija Niče za osobe pod stresom, uspela sam da razumem suštinu tog problema koji sve više muči ljude širom sveta.

Prvi put sam naišla na priručnik koji je jednostavan, poučan, podsticajan i koristan za rešavanje raznih nedoumica i problema u svakodnevnom životu. Priručnik je lako razumljiv i prilagođen kako odraslima tako i deci. Čitajući ga zajedno sa svojom porodicom, pronašla sam odgovore na neke dileme koje su me mučile – kako izbeći stres i olakšati i učiniti lepšim život, koji je u današnje vreme i te kako pun prepreka. Svako od nas se bar jednom suočio s nekom životno važnom dilemom, doneo pogrešnu odluku ili imao manje samopouzdanja u određenoj situaciji. Shvatila sam da sam i sama grešila mnogo puta, ali da sam tragač koji nastavlja da vesla i kada se podignu talasi.

U ovom priručniku autor stavlja akcenat na neke male stvari koje bi trebalo da nas čine jačim, srećnim i zadovoljnim. Pokušava da nam predoči situacije i primere iz svakodnevnog života kako da budemo hrabri i istrajni podsećajući nas na čuvene rečenice što nas ne ubije, to nas ojača i naše mane su naš najbolji učitelj. Uči nas da volimo, da praštamo, da svoju sreću delimo, ali i da se radujemo tuđoj.

Preporučujem svima ovaj priručnik kao putokaz i prečicu za rešavanje raznih životnih problema i nedoumica, kao i za bolje donošenje odluka.

Tanja Mićić iz Kreativnog centra

10.04.2017

PREPORUKA ZA MAJ

Cao Vensjuen: Put vetra

 

 

 

 

 

 

 Ovo je jedna poučna  slikovnica koju bih preporučio svima – i deci, i odraslima. Za mene je to knjiga s najlepšim ilustracijama koje sam ikada video, a priča je … priča za sebe.

To je priča o vetru  praćena čudesnom ilustracijom koja dočarava  sva dešavanja s njegovog putovanja od severa ka jugu… Na svom putu vetar se menjao i svuda je ostavljao tragove: srušene plotove, rastureno gnezdo, oborenog zmaja, uprljan šešir, ogoljene grane, požar i suze, nasukan gusarski brod, vetrenjače u pokretu, mladića koji je uspešno doplovio do kuće, kao i dečaka s knjigom u ruci. Vetar se putujući menjao i sazrevao, baš kao što svako od nas sazreva i uči na svom životnom putu.

Na nama je da otkrijemo svoj put i da život obogatimo i oplemenimo. Ovo je knjiga koja odrasle vraća u detinjstvo i podseća na putovanje koje i dalje traje, a deci na slikovit način priča poučnu priču o životu i odrastanju.

Miloš Živadinović, menadžer prodaje u Kreativnom centru

10.04.2017

PREPORUKA ZA APRIL

Branko Ćopić: Ježeva kućica

Ja – kao bivše dete, a budući čovek koji već nekoliko decenija knjižari u raznim knjižarama – primetila sam jednu malu nepravdu, nelogičnost. Bojim se da nedovoljno jedni drugima poklanjamo ovu dragocenu pesmu – basnu. Zato koristim ovu šansu da prstom svojim ukažem na Ježevu kućicu i da podsetim drugare da bi trebalo da je čitamo što češće.

Kad dotaknem Ježevu kućicu i počnem da čitam: Po šumi širom, bez staze, puta … kao da mi se otvore neka vrata i stvori se direktna veza s mojim detinjstvom. I tad se radujem. 

Čudesno je kako nam veliki Branko Ćopić na tako jednostavan način objašnjava kako naš dom uvek nosimo sa sobom, kao i neke od stihova koji su zauvek upisani u naše biće.

 – Požuri samo ne žali nogu…

– Dobar dan, Lijo, vrlino čista…

 – Kućico draga, slobodo moja!

– Ja sam za ručak trbuhom cijelim. 

Branko Ćopić je rekao kako je Ježevu kućicu napisao za djecu i osjetljive i stvarno je tako.

Sanja Knežević, prodavac u Klubu knjižari Kreativni centar