Preporuke za čitanje

10.04.2017

PREPORUKA ZA APRIL

Branko Ćopić: Ježeva kućica

Ja – kao bivše dete, a budući čovek koji već nekoliko decenija knjižari u raznim knjižarama – primetila sam jednu malu nepravdu, nelogičnost. Bojim se da nedovoljno jedni drugima poklanjamo ovu dragocenu pesmu – basnu. Zato koristim ovu šansu da prstom svojim ukažem na Ježevu kućicu i da podsetim drugare da bi trebalo da je čitamo što češće.

Kad dotaknem Ježevu kućicu i počnem da čitam: Po šumi širom, bez staze, puta … kao da mi se otvore neka vrata i stvori se direktna veza s mojim detinjstvom. I tad se radujem. 

Čudesno je kako nam veliki Branko Ćopić na tako jednostavan način objašnjava kako naš dom uvek nosimo sa sobom, kao i neke od stihova koji su zauvek upisani u naše biće.

 – Požuri samo ne žali nogu…

– Dobar dan, Lijo, vrlino čista…

 – Kućico draga, slobodo moja!

– Ja sam za ručak trbuhom cijelim. 

Branko Ćopić je rekao kako je Ježevu kućicu napisao za djecu i osjetljive i stvarno je tako.

Sanja Knežević, prodavac u Klubu knjižari Kreativni centar


Dodajte vaš komentar
13.03.2017

PREPORUKA ZA MART

Dejan Aleksić: Koga se tiče kako žive priče

 

Knjiga Koga se tiče kako žive priče prepuna je neobičnih situacija, komplikacija, zapleta, raspleta, likova, razmišljanja. Da li ste se ikada pitali o čemu razmišlja zid koji ne zna šta je na njemu napisano ili  o čemu razmišlja vuk koji lenčari? Ni ja se nisam zapitala, sve dok se nisam susrela sa ovom beskrajno maštovitom i duhovitom knjigom.

Priče iz ove knjige su žive i ćudljive, imaju svoje prohteve i traže od pisca da im udovolji. Uvodna priča htela je da bude neka druga priča, iste priče nisu želele da liče jedna na drugu, razmažena priča ni sama nije znala šta hoće… Neke priče imale su ozbiljne probleme: prazna   priča morala je da ide kod doktora da se leči od praznine, jedna priča zauvek bi ostala skrivena  da se nije pojavila rupa kroz koju može da se pročita. U priči koja nije umela da završi samu sebe do kraja priče bilo je neizvesno kako će se završiti, a jedna je imala toliko bezvezan početak da je pisac čvrsto rešio da je i ne napiše. Od nekih priča moraćete da se krijete, a neke ćete morati i da potražite…  

Kada pročitate ovu knjigu nećete više čitati kao dotad. Stalno ćete osluškivati da li je priča nešto rekla, proveravati da li su junaci i dalje tu ili su otišli u neku drugu priču ili možda nekoj priči treba da pomognete da bude ispričana…

Ako se vas se tiče kako žive priče, ova knjiga će vam sigurno biti zabavna!

Jelena Banjanin, komercijalista u Kreativnom centru

08.02.2017

PREPORUKA ZA FEBRUAR

Brana Crnčević: Ljutito meče

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moja unuka raste okružena knjigama i mnogo voli da joj odrasli čitaju. Kad je od svih svojih knjiga izabrala da mi donese Ljutito meče uz reči: „Bako, čitaj!“, znala sam da joj se ta knjiga posebno sviđa.

Stihovi su divni, lako se pamte. Svaku strofu prati i opisuje lepa ilustracija na dve strane, koja verno prikazuje sve učesnike priče i njihova osećanja: tu su usnuli mesec sa žutim čizmicama, meče koje se ljuti i inati, tata i  mama, koji se takođe ljute i ne znaju šta će,  zabrinuta baka koja juri s krevetićem da joj se unuče ne smrzne, a i ostali bezbrižni usnuli i budni stanovnici šume...

Dok joj čitam, ona ručicama mazi stranice knjige, traži likove koje pominjem i ponavlja poneku reč za mnom. Oduševljena je. A kad dođemo do poslednje strane i ona mi ponovo kaže: „Čitaj, bako!“, znam da ovu toplu knjigu treba da ima svako dete, jer se svako može pronaći u liku malog ljutka koji neće da spava.

Jedno meče je, mada možda ne baš na trotinetu, otišlo u beli svet da se druži s mojim unukom i njegovom mamom. Znam da će i to druženje trajati dugo.

Dušanka Lazarević, šef računovodstva u Kreativnom centru

12.12.2016

PREPORUKA ZA DECEMBAR

Anjes Rozenatal: Kako se rađaju deca

Kada sam za rad dobila knjigu Kako se rađaju deca, duboko sam se zamislila. Setila sam se prijatelja i rođaka i njihovog vrpoljenja i preznojavanja kad im deca postave pitanje: Odakle dolaze bebe?

Setila sam se i svojih prijatelja iz detinjstva i naših šaputanja o tim temama kako nas odrasli ne bi čuli – jer su pitanja poput: Kako smo se rodili? Šta je to ljubavKakva je razlika između devojčica i dečakaZašto se njihova tela razlikuju? izazivala ljutnju i grdnju roditeljaIpak, za decu je sve to izuzetno važno i ona žele odgovore...

Pitanje pola i seksualnosti i dalje izaziva stid i nelagodnost, a problem je i kako to objasniti deci. Ova knjiga na veoma jednostavan, lep, kreativan način pomaže da se bez nervoze, uz igru, pronađu odgovori na „nezgodna“ pitanja.

Topla preporuka za hladne decembarske dane!

Tatjana Valjarević, tehnički urednik u Kreativnom centru

14.11.2016

PREPORUKA ZA NOVEMBAR

Jovo Anđić: Beograd za decu

 

Ovo je knjiga koja je namenjena malim avanturistima i istraživačima.

Draga deco, autor ove knjige poziva vas da s njim krenete u šetnju Beogradom i skreće vam pažnju na mnoge detalje pored kojih ste sigurno mnogo puta prošli i ne primetivši ih.

Beograd možete upoznati vozeći se tramvajem, brodom, autobusom, biciklom ili čak iz balona, ali najbolje ćete ga upoznati šetajući se njegovim ulicama.

U knjizi ćete pronaći mape koje će vam pokazati put do raznih znamenitosti koje treba posetiti, naučićete  dosta o istoriji našeg grada, moći ćete da pročitate kako je grad nekada izgledao i upoznaćete se s nekim od znamenitih stanovnika Beograda, a neki od njih su hrast koji živi na Cvetnom trgu, platan sa Vračara, koji u komšiluku ima i dve poznate beogradske lipe, a prema dimenzijama svakako je najimpresivniji platan koji živi u Topčideru – on ima obim od blizu 7,5 metara, a visok je čak 34!

Obavezno se prošetajte Kalemegdanom da biste bolje doživeli sve što ta tvrđava ima da vam ponudi, a sa iste te tvrđave, iz Astronomske opservatorije,  moći ćete da zavirite i u svemir.  

Ako ste obeshrabreni lošim vremenom, posetite neki muzej, na primer Muzej nauke i tehnike ili Pedagoški muzej, u kojem možete videti kako su nekada izgledale škole i kako su deca nekada živela.

Subotom možete odvesti roditelje ili baku i deku na kafu u Konak kneginje Ljubice. Vi baš i ne morate da pijete kafu, ali se možete zasladiti domaćim ratlukom koji kustosi služe uz kafu.

Na kraju knjige čeka vas razglednica. Uputite je nekoj vama dragoj osobi i pozovite je da sledeći put zajedno s vama istražuje Beograd.

Ivana Sretenović, prodavac u Klubu knjižari Kreativni centar